Agáve sirup má nízky glykemický index, obsah fruktózy je však vysoký, obsahuje viac ako dve tretiny koncentrovanej fruktózy.
Pri dennom používaní môže nepriaznivo vplývať na pečeň, viesť ku vzniku obezity a metabolickým poruchám.
Aztékovia ho považovali za posvätnú rastlinu, ktorá lieči telo a dušu.
Používali šťavu nielen ako sladidlo, ale aj ako medicínu na liečenie rán a kožných infekcií.
Mexičania šťavu nazývajú medová voda a rastlinu mexický strom života a dostatku.
Španieli fermentovali sladkú šťavu a získali tequilu.
Rýchlo sa rozpúšťa, preto sa hodí do nápojov namiesto medu.
Môže sa pridávať do raňajkových kaší, na osladenie palaciniek a lievancov.
Je vhodný tiež do šalátových zálievok, marinád a grilovacích zmesí.
Konopné mlieko
Potrebujeme: 100 g lúpaných konopných semienok, 1 L studenej vody, 1 PL agáve a štipku soli.
Rozmixujeme v mixéri vysokými otáčkami.
Dobrý mixér väčšinou rozmixuje semienka až tak, že nie je potrebné cedenie.
Konopné mlieko môžeme použiť na zaliatie cereálií, müsli a do rôznych raňajkových kaší.
100% zahustená šťava z BIO agáve.