Banánová múka (plantejnová) je vyrobená zo zelených banánov (plantejnov), ktoré sa olúpu, nasekajú, vysušia a rozomelú na múku. Výrobný proces je veľmi šetrný, a preto dochádza k zachovaniu prospešných výživných látok, ktoré plantejny obsahujú.
Na výrobu 1 kg banánovej múky je potrebných približne 10 kg banánov.
Múka z plantejnov je bohatá na minerálne látky (draslík a horčík) a vlákninu.
Po uvarení obsahuje hlavne rezistentné škroby (nestráviteľné), ktoré sú prospešné pri rôznych diétach a správajú sa pri trávení podobne ako nerozpustná vláknina, ktorá nám predlžuje pocit sýtosti a má nízky glykemický index.
Vyžaduje tepelnú úpravu.
Vhodná je na sladké pečenie koláčov, palaciniek, kaší, na slané pečivo, chlieb.
Je vhodná na obaľovanie mäsa alebo rýb.
Môžete ňou nahradiť 30% z celého množstva múky v recepte.
Je ľahšia a vláčnejšia než mandľová alebo kokosová múka.
Ideálna je aj na zahusťovanie kaší, omáčok alebo polievok.
Nadýchaná banánová torta
Do misy pridáme 150 g mandľovej múky, 40 g banánovej múky, 20 g RAW kakaa, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva, 1 čajovú lyžičku perníkového korenia a štipka soli a poriadne premiešame.
Rozmixujeme 200 g uvarených jabĺk, 250 g kokosového mlieka, 50 g medu, 50 g slivkového lekváru a štipku vanilky.
Následne vylejeme do misy k sypkým častiam a premiešame.
Pečieme 30 – 35 minút na 170 stupňoch.
Pri pečení robíme test špajdľou, či je cesto hotové.
Po vychladnutí ozdobíme čokoládovou polevou a poprášime kokosom.
100% banán.