Konzumujeme samostatne alebo ako súčasť müsli, granoly, kaše a šalátov.
Sú vhodné na prípravu omáčok. Môžeme pridať do chleba a koláčov.
Brusnice po stáročia využívali Indiáni na medicínske účely. Ich liečivé účinky objavili aj námorníci, ktorí konzumovali brusnice ako prevenciu proti skorbutu.
Čerstvé brusnice sú pomerne tvrdé, kyslé a horkasté, preto sa konzumujú väčšinou spracované.
Až 95% svetovej produkcie sa spracováva, a to na šťavy, omáčky, kompóty, džemy a želé.
Rýchly brusnicovo pomarančový chlieb s mandľami
Potrebujeme: 3 šálky hladkej MÚKY, 3 PL trstinového cukru,1 PL kypriaceho prášku bez fosfátu, 1/2 ČL soli, 1 šálka brusníc, 1/2 šálky MANDĽOVÝCH plátkov jemne opražených, 1 VAJCE, 1 šálka MLIEKA (môže byť aj rastlinné), 1/3 šálky oleja, 1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry.
Postup: Zmiešame prvé štyri suché ingrediencie, pridáme brusnice a MANDLE.
Samostatne vyšľaháme MLIEKO s VAJCOM, olejom a pomarančovou kôrou.
Zmiešame všetky ingrediencie, dáme do vymastenej formy na biskupský chlebík.
Pečieme 40-50 min pri 180 stupňoch.
Podávame ako vianočku.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.