Bulgur je súčasťou tradičných jedál ako Pilaf, Kibbeh alebo Tabuleh.
Môžete ho použiť na slano aj sladko, ako prílohu, zavárku do polievky, zamiešať do plniek, kaší, šalátov, na prípravu rizota.
Bulgur sa získava z lámaných zŕn tvrdej pšenice (so zachovaním klíčkov semien a endospermu).
Tvrdé odrody pšenice sa namáčajú, následne sa predvaria a vysušia na slnku, alebo sú iba naparené, sušené na slnku. Takto dochádza k vzniku enzýmov a čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry.
Potom prebieha fáza odstránenia otrúb a drvenia. Cez sieť sa roztriedi podľa veľkosti na jemný (ideálny do polievok a šalátov), medium a hrubý.
Bulgur obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, čo je dosiahnuté najmä vďaka tomu, že ide o minimálne spracované obilie so zachovaním klíčka.
Vďaka spracovaniu teda nie je bulgur len chutný a nenáročný na prípravu, ale tiež vysoko výživný.
Obsahuje vlákninu, vitamíny B, C, A a E a minerály vápnik, železo a horčík, selén.
Bez tepelnej úpravy:
Bulgur zalejeme studenou vodou (2 až 2,5násobku bulguru) a necháme 1-2 hodiny odstáť.
Ide o najšetrnejší spôsob prípravy, pri ktorom zostanú v bulgure všetky vitamíny a živiny.
Bulgur zaliaty horúcou vodou alebo vývarom: Horúca tekutina proces prípravy výrazne skráti, zvyčajne možno bulgur konzumovať už za 20 - 30 minút.
Varený bulgur: Ide o najrýchlejší spôsob prípravy a tiež najvhodnejší, ak bulgur varíme pre malé deti.
Bulgur varíme asi 10 - 15 minút v horúcej vode a ak chceme proces ešte viac urýchliť, pred varením bulgur opražíme, potom príprava trvá len asi 6 - 8 minút.
Všeobecne platí, že čím je bulgur jemnejší, tým je jeho príprava kratšia. Hrubý bulgur vyžaduje tepelnú prípravu.
BIO bulgur PŠENIČNÝ.