Bulgur je výborný ako príloha, hodí sa na prípravu rizota, šalátov a kaší.
Môžeme ho pridávať aj do plniek, fašírok a šalátov alebo ako závarku do polievok.
Bulgur obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, čo je dosiahnuté najmä vďaka tomu, že ide o minimálne spracované obilie so zachovaním klíčka.
Vďaka spracovaniu teda nie je bulgur len chutný a nenáročný na prípravu, ale tiež vysoko výživný.
Spôsob spracovania pšenice na bulgur je starý tisícky rokov.
Odkazy v Biblii naznačujú, že namáčaním, sušením a lámaním si upravovali pšeničné zrná už 4000 rokov pred naším letopočtom v Babylone a neskôr aj v starovekom Egypte či v Ríme.
Takto si pšenicu lepšie uchovali na zimu.
Bez tepelnej úpravy:
Bulgur zalejeme studenou vodou (2 až 2,5násobku bulguru) a necháme 1-2 hodiny odstáť.
Ide o najšetrnejší spôsob prípravy, pri ktorom zostanú v bulgure všetky vitamíny a živiny.
Bulgur zaliaty horúcou vodou alebo vývarom: Horúca tekutina proces prípravy výrazne skráti, zvyčajne možno bulgur konzumovať už za 20 - 30 minút.
Varený bulgur: Ide o najrýchlejší spôsob prípravy a tiež najvhodnejší, ak bulgur varíme pre malé deti.
Bulgur varíme asi 10 - 15 minút v horúcej vode a ak chceme proces ešte viac urýchliť, pred varením bulgur opražíme, potom príprava trvá len asi 6 - 8 minút.
Všeobecne platí, že čím je bulgur jemnejší, tým je jeho príprava kratšia. Hrubý bulgur vyžaduje tepelnú prípravu.
BIO ŠPALDOVÁ PŠENICA.