Čierne korenie pôsobí povzbudivo, odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa.
Podporuje trávenie, pomáha pri chrípke, zápche, zápaloch hrdla, pri kašli a dokonca aj pri kŕčoch.
Pri jeho konzumácii však treba dávať veľký pozor, pretože môže podráždiť nielen žalúdok, ale aj pečeň.
Do Európy ho priviezol Alexander Macedónsky po svojom ťažení do Indie.
Po dlhé stáročia bolo nesmierne drahé.
V roku 1498 Portugalčan Vasco de Gama, ako prvý prepravil po mori čierne korenie do Európy.
Vďaka Kolumbovi skončila však nadvláda čierneho korenie ako najostrejšieho, pretože priviezol z Ameriky chilli.
Celé korenie používame do mäsových vývarov a rôznych omáčok, pri príprave polievok, na nakladanie zeleniny a mäsa.
Nahrubo podrvené do suchých koreninových zmesí, bravčových a hovädzích minútok a marinád.
Čierne korenie (Piepor čierny).