Počas klíčenia dochádza v semienkach k prírodným chemickým procesom, kedy sa aktivujú enzýmy, proteíny sa menia na voľné aminokyseliny, škroby sa rozkladajú na jednoduché cukry, zvyšuje sa obsah vitamínov a minerálov a vo fáze kedy dorastajú už zelené výhonky sa zvyšuje obsah karoténu a chlorofylu. Keď semená klíčia, stúpa ich zásaditosť. Konzumácia klíčkov zásobuje telo kompletnými živinami, spomaľuje starnutie, podporuje metabolizmus, posilňuje imunitu a upravuje trávenie . Výhodou je aj to, že si sami pestujeme rastlinky, ktoré konzumujeme čerstvé a neobsahujú nežiadúce pesticídy.
Štvorlístok ďateliny sa zašíval pútnikom do oblečenia, aby ich nepostretlo žiadne nešťastie.
Ideálne je konzumovať klíčky surové, tak si zachovajú maximum výživných látok.
Semienka niekoľkokrát prepláchneme, dáme do čistej nádoby a zalejeme prevarenou vlažnou vodou.
Necháme namočené 6 - 8 hodín, následne opäť prepláchneme.
Semienka nakličujeme 3-4 dni na tmavšom mieste, v špeciálnej miske so sitkom alebo na vate.
Denne 2-3 x navlhčíme vodou.
Po vyklíčení umiestnime misku na svetlé miesto, nie však na priame slnko.
Klíčky vyrastú za 7 - 8 dní.
V chladničke vydržia 1 týždeň.
Semienka BIO ďatelinky na nakličovanie.