Datle sú bohaté na sacharidy, vlákninu a minerály ako sú draslík, horčík, mangán, meď a železo.
Patria medzi sušené ovocie s najvyšším obsahom antioxidantov, obsahujú hlavne flavonoidy a karotenoidy a tiež vitamíny B 6 a kyselinu pantoténovú, ktorá udržiava našu fyzickú i psychickú kondíciu, dodáva nám vitalitu a zvyšuje koncentráciu.
Sú ideálnym zdrojom pre doplnenie energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistike.
Podľa výskumu na izraelskom technologickom inštitúte v Haife, datle aj napriek vysokému obsahu cukrov nezvyšujú hladinu cukru v krvi.
Datle a datľové palmy sú spomínané v mnohých náboženstvách. Židovské ich považuje za jedno zo siedmich posvätných ovocí. V Biblii sú spomenuté viac ako 50krát a v Koráne 20krát.
Podľa islamskej tradície je datľová palma stromom života v Rajskej záhrade.
Podľa Biblie palmovými listami vítali davy Ježiša prichádzajúceho do Jeruzalema.
Pre Rimanov boli palmové listy symbolom víťazstva, používali ich počas víťazných sprievodov.
Datle rýchlo dodajú energiu, konzumujeme samostatne alebo spolu s orechmi.
Kombinujú sa s mandľami, orechovými maslami či mäkkými syrmi.
Pridávajú sa do pokrmov orientálnej kuchyne.
Datľové jednohubky
Čerstvé datle pozdĺžne narežeme, naplníme s MASCARPONE a posekanými VLAŠSKÝMI ORECHMI.
Dáme stuhnúť na pol hodinu do chladničky a podávame ako rýchle občerstvenie.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.