Vyrába sa z Bancha, čo sú lístky čajovníkov zbierané neskôr.
Po zbere sa lístky naparujú, prekladajú, sušia a triedia. Nakoniec je k nim primiešaná tmavá pražená ryža.
Čaj pochádza z čajových plantáží oblasti Šizuoka (Shizuoka) ležiacich neďaleko hory Fudži (Fuji). Pestuje sa na slnečných plantážach. Čajové lístočky na čaj Genmaicha sa zberá v lete. Genmaicha bývala nápojom chudobných farmárov.
Je veľmi obľúbený predovšetkým v japonských reštauráciách, pretože uľahčuje trávenie ťažších mäsitých jedál a výborne sa hodí k sushi. Čaj vyniká výraznou vôňou a chuťou. Má jedinečnú a zaujímavo príjemnú dymovú chuť, ktorú čaju dáva pražená ryža a je s menším obsahom teínu.
Zelený čaj reguluje cukor v krvi, zvyšuje psychickú výkonnosť, spevňuje kosti, je vhodný aj pre deti.
Do čajovej kanvičky s objemom cca 200 – 250 ml naleje horúcu vodu, aby sa kanvička predhriala a následne vylejeme.
Do kanvičky nasypeme 5-7 g čaju.
Čaj v kanvičke zalejeme vodou horúcou 70-80°C
a necháme lúhovať 1-2 minúty.
Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.
Zelený čaj, pražená ryža.