Dokonale sa hodí k sladkým zemiakom, ryži, plodom mora či baklažánu.
Pridáva sa do indických jedál, polievok, dipov, nátierok a šalátov.
Pochádza z vulkanických oblastí Himalájí (India, Nepál a Pakistan).
Aj keď sa nazýva čierna soľ, v skutočnosti je po zomletí ružovo-sivej farby.
Kala Namak obsahuje okrem chloridu sodného, ktorý je zodpovedný za slanú chuť, aj železo, sulfáty a sulfidy, ktoré spôsobujú čierne zafarbenie soli.
Sírovodík jej dodáva chuť po vajíčkach a jedinečnú vôňu.
Síra je nazývaná aj minerál krásy, pretože je dôležitá pre zdravie vlasov, nechtov a je dobrá aj na hydratáciu pokožky.
Čierna soľ neobsahuje sodík, a preto je vhodná aj pre ľudí, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak, taktiež blahodarne vplýva na črevnú mikroflóru a má protizápalové účinky na steny žalúdka.
Čierna indická soľ nemá uplatnenie iba v kuchyni.
V Indii sa využíva na nosnú sprchu. Na túto kúru je potrebná nádoba Neti, čistá voda a lyžička čiernej soli. Ide o nenáročnú techniku, ktorú zvládnete vykonávať aj doma.
Pomáha pri liečení infekcie nosnej dutiny, bolesti hlavy, alergie a tiež znižuje pocit stresu.
Jej chuť je príjemne slaná a mierne pikantná.
Obľubujú ju hlavne vegáni, ktorí si tak do jedla okrem soli pridajú aj arómu vajíčok.
Vegánská "vajíčková" pomazánka
Jednoduchá kombinácia TOFU, kurkumy a čiernej soli, z ktorej vznikne nátierka s arómou vajíčok.
TOFU dáme do misky a rozdrvíme vidličkou.
Pridáme nakrájanú cibuľku, 1/2 ČL kurkumy, 1 ČL Kala Namak, 2 ČL SÓJOVEJ majonézy a 1 ČL HORČICE.
Môžeme dochutiť čiernym korením.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Himalájska soľ čierna hrubá Kala Namak.
Bohatá na minerály a železo.