Prvé empirické skúsenosti viedli k systematickému využívaniu kvetinových vôní pri spracovaní čaju.
V priebehu storočí čaj voňal lotosovými kvetmi, magnóliami, broskyňami, ružami, kvetmi mandarínok, pomarančov, chryzantém, ale predovšetkým kvetom jazmínu.
Jazmínové kvety symbolizujú čistotu, mier a večnú lásku.
V Indii, Indonézii či v Thajsku sa z nich viažu voňavé girlandy, ktoré sa používajú pri náboženských slávnostiach a spoločenských udalostiach.
Tradičná čínska medicína využíva priaznivé účinky liečivej vône kvetov arabského jazmínu na ľudský organizmus. Podľa nej jazmín čistí krv, posilňuje metabolizmus, odstraňuje bolesti hlavy i slabosť tráviaceho traktu.
Dobre známe sú i jeho posilňujúce a afrodiziakálne účinky.
Tieto vlastnosti odovzdávajú kvety jazmínu i zelenému čaju, ktorý pôsobí na telo i na dušu veľmi harmonicky.
Zelený jazmínový čaj je vhodný na príjemný deň a pohladenie duše.
Do čajovej kanvičky s objemom cca 200 – 250 ml nalejeme horúcu vodu, aby sa kanvička predhriala a následne vylejeme.
Do kanvičky nasypeme 5-7 g čaju.
Čaj v kanvičke zalejeme vodou horúcou 70-80°C a necháme lúhovať 1-2 minúty.
Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.
Nefermentovaný zelený čaj aromatizovaný jazmínovými kvetmi.