Kakaové bôby sú sušené plody kakaovníka, Theobroma cacao, ktorý pochádza z tropickej oblasti Južnej Ameriky, kde sa pestoval už v 5. storočí.
Vďaka Španielom sa kakaové bôby dostali do Európy a už v 16. storočí sa stali obľúbenou surovinou.
Theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov.
Stará mexická legenda hovorí, že prvé kakaové bôby boli pozemšťanom prinesené z domoviny prvých synov slnka.
U Indiánov boli kakaové bôby súčasťou náboženských rituálov, u Aztékov mali funkciu platidla.
Pre panovníkov pridávali do božského nápoja okrem kakaového prášku aj kakaové maslo, vanilku, med, prípadne koreniny.
Môžeme ich jesť samotné, dokonale chutia spoločne s rôznym ovocím (sušeným, čerstvým) alebo s orechmi.
V Mexiku sú veľmi populárne kakaové bôby v mede.
Domáca čokoláda
Potrebujeme: Kakaové bôby, trstinový cukor.
Kakaové bôby 5 minút opražte na panvici, ešte teplé ich dajte do mixéra a mixujte, pridajte cukor a mixujte, kým sa neuvoľní kakaové maslo a zmes nezíska hladkú konzistenciu.
Čokoládu vylejte na plech alebo formy do požadovaného tvaru.
Nakoniec môžete ešte teplú čokoládu posypať orieškami alebo sušeným ovocím.
Kakaové bôby celé nepražené, fermentované.