Stará mexická legenda rozpráva, že prvé kakaové bôby boli pozemšťanom prinesené z domoviny prvých synov slnka. U Indiánov boli kakaové bôby súčasťou náboženských rituálov, u Aztékov mali funkciu platidla (jeden otrok mal hodnotu až sto kakaových bôbov), pre svojich panovníkov pridávali do božského nápoja servírovaného v zlatých pohároch okrem samotného kakaového prášku aj kakaové maslo, vanilku, med, prípadne ďalšie ingrediencie.
Môžeme ich jesť surové dôkladne rozžuvané (ľahko horká chuť, ktorú cítime na začiatku sa po chvíli zmení na nezameniteľnú, ničím nerušenú chuť pravej čokolády). Dokonale chutia spoločne s rôznym ovocím (sušeným, čerstvým) alebo s orechmi. V Mexiku sú veľmi populárne kakaové bôby v mede.
Drvené bôby sú ideálnym doplnkom šalátov (ovocných i zeleninových), dodávajúcim lahodnú chuť. Môžu byť tiež súčasťou müsli, kukuričných plátkov, ovsenej kaše, ryžových nákypov, alebo palaciniek. Môžu sa použiť ako ozdoba rôznych dezertov, pečiva, cukrárenských výrobkov, zmrzlinových pohárov. Mleté sa môžu miešať s jogurtom alebo môžu byť použité na prípravu nápojov - teplého kakaa alebo studených koktailov.