Kamut pravdepodobne pochádza z provincie Khorasan v Iráne, odtiaľ aj názov Khorasan pšenica. Svoju cestu do USA si našiel vďaka americkému pilotovi, ktorý počas 2. svetovej vojny zobral zopár semienok z Egypta do svojej vlasti. Trvalo viac rokov kým nejaký farmár začal toto zrno pestovať. Rozhodol sa nazvať ho Kamut, čo znamená „duša zeme“ v straroegyptštine.
Kamut je tvrdšia obilnina, odporúča sa zrno namočiť aspoň deň vopred ako pri strukovinách. Na 1 šálku kamutu potrebujeme 3 šálky vody. Kamut pridávame do vriacej vody. Zakryjeme a varíme hodinu domäkka, alebo kým zrná nevsiaknu všetku vodu.
Varený Kamut sa skvelo hodí do šalátov, polievok alebo rizota. Môžeme kombinovať napríklad aj s opraženými orechmi. Kamutová múka sa hodí na prípravu chleba a pečiva, cestovín či palaciniek.