Kokosový cukor je prírodný, vysoko energetický, vyrobený zo sladkej, vodnatej šťavy, ktorá kvapká z ručne zbieraných pukov kvetov kokosovej palmy.
Šťava sa postupne odparuje, hustne a mení farbu.
Prechádza od priesvitnej kvapaliny do tmavého, hustého sirupu, z ktorého ďalším odparovaním vznikne kokosový cukor v granulovanej forme.
Obsahuje telu prospešné živiny ako sú draslík, horčík, zinok, železo, inulín a vitamíny skupiny B.
Jedna kokosová palma produkuje v priemere 288 litrov nektáru ročne.
Zatiaľ čo bežní poľnohospodári používajú palmy v priebehu celého roka, ekologickí poľnohospodári ich nechávajú odpočinúť aspoň 3-4 mesiace, niektorí dokonca až jeden rok.
Filipínsky kokosový úrad nariaďuje, že je možné použiť iba polovicu z kvetenstva na výrobu kokosového cukru bez vplyvu na produkciu kokosových orechov.
Chuť je podobá hnedému trstinového cukru, je jemne karamelová.
Používame ako sladidlo pokrmov, osladenie smoothies a čajov, do ovocných šalátov, dezertov.
Najčastejšie ho ale nájdete v receptoch na slané jedlá v indonézskej kuchyni.
Kokosová nátierka
Potrebujeme: 1 hrnček kokosového oleja, 1 PL kokosového cukru, 1 PL kakaa, 1 PL drveného ľanu, 1 ČL vanilky, štipka soli.
Postup: Kokosový olej roztopíme na mäkkšiu hmotu, pridáme cukor, ľan, kakao, vanilku a štipku soli.
Všetky ingrediencie zmiešame lyžicou.
Skladujeme v chladničke.
Cukor z BIO kokosových kvetov.