Dr. Johanna Budwigová, nemecká fyzička, farmakologička a biochemička vynašla pred rokmi jednoduchý liek na podporu liečby onkologických ochorení.
Bola nominovaná sedemkrát na Nobelovu cenu. Chcela nájsť spôsob, ako zabezpečiť prísun čo najväčšieho množstva esenciálnych kyselín vo forme, ktorú náš organizmus dokáže najlepšie spracovať.
Zistila, že zmiešaním ľanového oleja s mliečnou bielkovinou získanou z tvarohu alebo jogurtu, ľudské telo dokáže najlepšie prijať esenciálne kyseliny, ktoré sú v ňom obsiahnuté.
V kombinácii so sírou z mliečnej bielkoviny sa ľanový olej stáva rozpustným vo vode a môže preniknúť do všetkých kapilár a buniek, kde podporuje tzv. "bunkové dýchanie".
Ako Dr. Budwigová dodala, ak podporíme bunkové dýchanie, náš organizmus si poradí s problémami sám.
Olej rýchlo podlieha oxidácii, po každom použití je potrebné ho dobre uzavrieť a skladovať v chladničke.
Olej je vhodný ako výživový doplnok,
užívame ho ráno nalačno aspoň 30 minút pred jedlom.
Obohatí však i hotové jedlá, šaláty, dresing alebo omáčky.
Trendom je použitie do rôznych druhov smoothie a proteínových koktailov.
Najlepšie sa aktivuje v kombinácii s mliečnymi produktami.
Základný recept:
Ľanový olej s tvarohom
Potrebujeme: 2 - 5 PL ľanového oleja, tučný TVAROH (aspoň 10%-ný).
Olej s tvarohom v pomere 1 : 1 alebo 1 : 2 až 1 : 3.
Postup: Dôkladne premiešajte obe zložky, až kým vytvoríte hladkú, krémovú konzistenciu, olej sa nesmie oddeľovať.
Zo základného receptu si môžeme pripraviť slanú variantu pridaním soli, zeleniny, korenín a bylín.
Sladkú variantu pridaním hrozienok alebo bobuľového ovocia a banánu.
Môžeme osladiť medom.
Do hotovej nátierky pridáme 1-2 PL pomletých ľanových semienok.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
100% za studena lisovaný olej z ľanu.