Dr. Johanna Budwigová, nemecká fyzička, farmakologička a biochemička vynašla pred rokmi úspešný a jednoduchý liek na podporu liečby onkologických ochorení. Na základe svojich objavov, týkajúcich sa úlohy nenasýtených mastných kyselín vo fungovaní ľudského imunitného systému, vyliečila tisíce pacientov. Bola nominovaná sedemkrát na Nobelovu cenu. Chcela nájsť spôsob, ako zabezpečiť prísun čo najväčšieho množstva esenciálnych kyselín vo forme, ktorú náš organizmus dokáže najlepšie spracovať. Zistila, že zmiešaním ľanového oleja s mliečnou bielkovinou získanou z tvarohu alebo jogurtu, ľudské telo dokáže najlepšie prijať esenciálne kyseliny, ktoré sú v ňom obsiahnuté. V kombinácii so sírou z mliečnej bielkoviny sa ľanový olej stáva rozpustným vo vode a môže preniknúť do všetkých kapilár a buniek, kde podporuje tzv. "bunkové dýchanie". Ako Dr. Budwigová dodala, ak podporíme bunkové dýchanie, náš organizmus si poradí s problémami sám.
Olej rýchlo podlieha oxidácii, po každom použití je potrebné ho dobre uzavrieť a skladovať v chladničke.
Je vhodný ako výživový doplnok, užívame ho ráno nalačno aspoň 30 minút pred jedlom. Obohatí však i hotové jedlá, šaláty, dresing alebo omáčky. Trendom je použitie do rôznych druhov smoothie a proteínových koktailov. Najlepšie sa aktivuje v kombinácii s mliečnymi produktami. Ľanový olej sa nepoužíva na smaženie a vyprážanie. Pri vyšších teplotách môže byť dokonca horľavý. Taktiež nie je vhodné kombinovať ho s rybím olejom.
Používame ho aj na ošetrenie pleti a pokožky.