Lieskové orechy sú plodom stromu Lieska obyčajná, latinsky Corylus avellena.
Rodové meno avellena pochádza z názvu talianskeho mesta Avella, kde sa v staroveku liesky hojne pestovali.
Lieska pochádza z Európy a priľahlých oblastí Ázie. Najväčším producentom je dnes Turecko, s približne 75% celosvetovej produkcie.
Rimania verili, že rastlinka liesky prináša šťastie, vo Francúzsku bola zase symbolom plodnosti a svadobným darom.
Podľa Keltov rastlina a aj plod dáva ľuďom múdrosť, pomáha rozvíjať myseľ a intuíciu.
Z lieskových orechov sa lisuje kvalitný olej a vyrába sa z nich oriešková pasta. Spracovávajú sa ďalej na múku, používajú na výrobu rastlinných nápojov.
Pre lepšie absorbovanie živín a zníženie nežiadúcich účinkov je vhodné oriešky pred konzumáciou namočiť do vody na 8 hodín.
Raw lieskovcové brownies
Potrebujeme: 3 šálky LIESKOVCOV, 1/2 šálky MANDLÍ, 1/2 šálky kakaový prášok, 1 šálka vykôstkovaných datlí (najlepšie medjoul), štipka soli a vanilky.
Príprava: Najprv samostatne rozmixujeme ORECHY, kakao a soľ, preložíme do misy.
Rozmixujeme datle s vanilkou na pastu a pridáme do ORECHOVEJ zmesi.
Vmiešame sekané LIESKOVCE, môžeme pridať aj sušené brusnice.
Dáme do formy a necháme v chladničke stuhnúť.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
LIESKOVÉ orechy.