Využijete ho v kuchyni ako ochucovadlo alebo konzervant.
Má výborné uplatnenie aj v domácnosti ako čistiaci prostriedok, odstraňovač vodného kameňa, alebo ako súčasť čistiacich prostriedkov.
Hlavnou zložkou octu je kyselina octová, ktorá bráni množeniu škodlivých organizmov.
Ľudia poznali ocot už pred 10 000 rokmi. Objavili ho Sumeri, používali ho ako čistidlo a až neskôr ako ochucovadlo a konzervant potravín.
Babylončania časom zistili ďalší účinok octu, a to, že spomaľuje a zastavuje šírenie baktérií.
Hanibal, slávny vojvodca a stratég, polieval kamene a skaly, ktoré mu stáli v ceste, vriacim octom - ten narušil ich štruktúru a ony sa dali rozlámať na menšie kúsky.
Helena Trójska si údajne dopriavala kúpele s octom, aby zrelaxovala pokožku i svaly.
Okolo roku 400 pred Kristom sa ocot stal prvým liekom.
Hippokrates predpisoval ocot pacientom na mnohé zdravotné neduhy.
V prvom storočí pred naším letopočtom rozpúšťala Kleopatra v octe perly, aby dokázala, že je schopná zjesť „bohatstvo“.
Cézarove vojská používali ocot ako nápoj k zvýšeniu odolnosti a imunity.
Za 1. svetovej vojny používali lekári ocot na liečenie akútnych poranení, na ich čistenie a dezinfekciu.
Ocot kvasný liehový, voda, farbivo E150c (karamel).
Obsah kyseliny octovej 8g/100g.