Viete odkiaľ pochádza Bircher müsli?
Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867-1939) bol švajčiarskym lekárom a priekopníkom v zdravom stravovaní, s dôrazom na konzumáciu nespracovaných alebo len minimálne spracovaných potravín. Vytvoril spôsob stravovania založený na výživných potravinách rastlinného pôvodu, mliečne výrobky boli povolené tiež. Bircher-Benner klasifikoval svoje müsli ako liečivé jedlo, ktoré mobilizuje samoliečiacu silu organizmu a stimuluje činnosť čriev.
Za jeho čias sa müsli pripravovalo s kondenzovaným mliekom.
Vo Švajčiarsku sú Bircher müsli stále jedným z najobľúbenejších jedál na raňajky.
Pripravíte si z nich rýchle, zdravé a výdatné raňajky, zahustíte polievky, nátierky a zeleninové placky, vyrobíte ovsené mlieko či upečiete chrumkavé sušienky.
Zalejte mliekom alebo vodou, pridajte do jogurtov.
Bircher müsli
3 PL OVSENÝCH vločiek zalejeme 120 ml horúcej vody a dáme na noc do chladničky.
Na ďalší deň postrúhame 1 jablko, zalejeme šťavou z 1/2 citróna, pridáme namočené vločky, 3 PL rastlinného mlieka a 1 PL posekaných LIESKOVCOV, dobre premiešame.
Ak je musli príliš husté, pridáme viac mlieka.
Ak chceme lahodnejšie musli, mlieko môžeme nahradiť SMOTANOU a pridať aj med alebo javorový sirup.
Ak preferujete musli s JOGURTOM, k tomuto základnému receptu pridajte 100 g bieleho JOGURTU.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO OVSENÉ vločky jemné.
Prirodzene bezlepkové.