Čistý ovos neobsahuje lepok, je teda prirodzene bezlepkovou potravinu.
Bielkovina ovsa sa nazýva avenin a jedná sa o inú látku než je lepok.
Bežne predávaný ovos a výrobky z neho nie sú bezlepkové, nakoľko môžu byť znečistené obilninami obsahujúcimi lepok. Ku kontaminácii môže dôjsť na poli, kde plodina rastie, počas žatvy a aj uskladnenia. Výroba bezlepkových vločiek podlieha prísnym požiadavkám na bezgluténový proces výroby. Skutočne bezlepkový ovos je možné získať len dôsledným dodržiavaním všetkých pravidiel bezlepkového procesu pestovania. Od osiva cez pestovanie, žatvu, skladovanie a čistotu všetkých mechanizmov. Samozrejmosťou sú dôkladné kontroly pri každom kroku, vrátane laboratórnych rozborov. Výroba a balenie vločiek prebieha v štandardnom bezlepkovom režime.
BIO ovsené vločky jemné bezlepkové sú vhodné na priamu konzumáciu, výborne zahustia akékoľvek jedlo.
Zalejte vodou alebo mliekom, zmiešajte s jogurtom, pridajte ovocie, oriešky a raňajky sú hotové.
Ovsená kaša:
Na 1 šálku vločiek pridáme 1,8 šálky teplého mlieka alebo rastlinného nápoja a štipku soli.
Ak máme radšej vločky mäkké, môžeme krátko (asi 7 min) povariť.
Vločky z bezlepkového OVSA.