Starovekí Gréci a Egypťania pripravovali zo pšena pivo i liehoviny.
Pred prípravou pšeno trikrát prepláchneme a môžeme namočiť cez noc.
Varíme vo vode 15 - 20 minút v pomere 1 šálka pšena a 2 šálky vody.
Ak chceme pripraviť kašu, zalejeme pšeno väčším množstvom vody a môžeme variť aj 1 - 2 hodiny, čím zvýšime energetickú hodnotu pokrmu.
V kuchyni má široké využitie. Podávame ako prílohu k jedlám, do polievok, placiek, šalátov, nátierok, omáčok, do kaše či dezertov a koláčov.
Uvarením v mlieku alebo v ovocnej šťave pripravíme kašu, ktorú môžeme dochutiť pridaním ovocia, kokosu, vanilky či škorice.
Jednoduchý pšenový koláč
V MLIEKU uvarené pšeno po vychladnutí zmiešame s pomletými VLAŠSKÝMI ORECHAMI a semienkami, pridáme banán, hrozienka, osladíme a premiešame.
Zmes dáme do malej koláčovej formy. Upečieme dozlatova.
Po upečení necháme v chladničke stuhnúť do ďalšieho dňa.
Môžeme ozdobiť ORECHMI, ovocím alebo poliať čokoládou.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Pšeno.