Svojou špecifickou ovocnou chuťou sú čierne ríbezle chutným doplnkom müsli, granoly a dezertov.
Môžete ich tiež využiť na prípravu raw tyčiniek, pridať do koláčov, muffinov a sušienok.
Ríbezľa čierna je ovocný krík pochádzajúci z Ázie, plodmi sú malé, tmavé bobule s vysokým obsahom vitamínu C. Charakteristickú vôňu dávajú bobuliam a listom éterické oleje.
V našich pásmach sa ríbezle začali pestovať až v 15. storočí, dobre znášajú nižšie teploty.
Vďaka obsahu železa sú skvelým pomocníkom pri liečbe chudokrvnosti. Majú diuretický účinok, čistia telo od škodlivých látok, posilňujú imunitu, chránia bunky pred voľnými radikálmi. Zlepšujú trávenie, činnosť srdca a ciev.
Čaj zo sušených listov čiernej ríbezle sa využíva pri problémoch s obličkami, močovými cestami, vápenatení ciev a reumatizme. Pre príjemnú arómu a liečivé účinky je list súčasťou mnohých bylinných zmesí. Listy sa zberajú v období, keď ker kvitne, začiatkom mája až do júla.