Ryža čierna BIO

Black rice BIO
Ryža čierna BIO
Skladom
100g0,89 EUR
1kg8,90 EUR

Popis

Čierna ryža, známa tiež ako „zakázaná ryža“ alebo „cisárska ryža“, bola v starovekej Číne vyhradená predovšetkým pre cisárov pre jej výnimočný vzhľad a vynikajúce liečivé účinky. Tie sú ukryté v čiernej vonkajšej vrstve, v otrubách. Má tmavú purpurovo-čie

Viac o produkte

Extrakty z otrúb z čiernej ryže použili vedci pri svojich výskumoch týkajúcich sa alergie. Látky z otrúb čiernej ryže dokážu potlačiť uvoľňovanie histamínu. Čierna ryža dokáže tlmiť zápal, ktorý je podstatou alergických ochorení, ako sú napríklad senná nádcha a astma.

Príprava / Použitie

Čiernu ryžu najskôr dôkladne niekoľkokrát prepláchneme, aby sa zabránilo zafarbeniu hrnca. Najlepšie je ryžu nechať na noc vo vode, alebo aspoň na pár hodín, aby sa rýchlejšie uvarila, ale nie je to nutné. Na jednu šálku čiernej ryže dáme 3 šálky vody, môžme pridať soľ, potom necháme prevariť a pri nízkej teplote varíme 30 až 40 minút, kým sa voda neodparí. Necháme ešte odstáť 5 minút. Čierna ryža sa môže použiť ako príloha, či rizoto, ktoré vďaka svojej farbe krásne vynikne na tanieri. Používa sa aj ako dekorácia do jedál. Na sladko si čiernu ryžu pripravíme pridaním rozmixovaného ovocia, bieleho jogurtu, sirupu a orieškov či semienok.

Recept

Thajský šalát z čiernej ryže
Potrebujeme 1 hrnček čiernej ryže v bio kvalite, strúhaný zázvor, kúsok citrónovej trávy, trochu sójovej omáčky, sezamový olej, cibuľu, na tenké pásy nakrájanú zeleninu - žltá a červená paprika, mrkva a zelená fazuľka, ryžové víno, olivový olej, čerstvý koriander, jarnú cibuľku, sezamové semienka a trochu limetkovej šťavy. Čiernu ryžu niekoľko krát prepláchneme vodou, pridáme 2 hrnčeky vody a privedieme k varu. Keď voda začne vrieť, pridáme sójovú omáčku, trochu sezamového oleja, kúsok strúhaného zázvoru a citrónovú trávu, ktorú predtým pobúchame o hrniec, aby sa z nej uvoľnila esencia. Ryžu zakryjeme a varíme na najnižšej teplote asi 20 minút. Potom ju necháme vychladnúť a trávu vyberieme. Medzitým zohrejme na panvici sezamový a olivový olej. Keď je olej horúci, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, zázvor a smažíme. Pridáme mrkvu a smažíme ešte 5 minút. Vypneme a hneď pridáme sójovú omáčku, ryžové víno a nakrájanú fazuľku. Do uvarenej ryže pridáme smaženú zeleninu a korenie podľa chuti. Na záver môžeme posypať opraženými sezamovými semienkami, koriandrom, nasekanou mladou cibuľkou a pokvapkáme limetkovou šťavou.

Zloženie

BIO ryža čierna

Alergény

ALERGÉNY sú v Zložení vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Krajina pôvodu

Taliansko

Nutričné hodnoty

Energia kJ/kcal1 463 kj / 345 kcal
Tuky (g)2.2
z toho nasýtené mastné kyseliny (g)0
Sacharidy (g)74.1
z toho cukry (g)0.9
Bielkoviny (g)7.8
Soľ (g)0.02
PLU 4185

Skladovanie

Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Distribútor

U Vážky (Tarun, s.r.o., Hviezdna 2, 821 06 Bratislava)
Bio
Skladom
7,42 EUR bez DPH
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povoliť všetkoNepovoľovať cookies