Ryža je najrozšírenejšou obilninou na celom svete – je hlavnou potravinou pre polovicu svetovej populácie. Pravdepodobne bola objavená pred tisícročiami na horských planinách pod štítmi Himalájí.
Zaujímavé je zamyslieť sa nad historickým pôvod slova ryža - nemecky reis, anglicky rice. Všetky výrazy slova ryža sú pravdepodobné zo slova stredovekej latinčiny risum. Predpokladá sa, že risum vzniklo zo staro-latinského oriza, ktoré bolo odvodené zo starogréckeho výrazu óryza, óryza pochádza zo staro-perzského slova vrizey, ktoré vzniklo pravdepodobne až zo staroindického vrihi.
Ryžu pred prípravou treba poriadne prepláchnuť, aby sme ju zbavili nečistôt a prebytočného škrobu. V hrnci rozpálime olej a chvíľu na ňom ryžu restujeme, pridáme 1 a ½ násobok vody, osolíme a dusíme približne 15 až 20 minút. Potom ju necháme dôjsť pod pokrievkou ešte aspoň 10 minút. Guľatozrnná ryža sa najčastejšie používa na rizoto, alebo ryžovú kašu či puding. V našich končinách je obľúbenou prílohou.