Ryža guľatozrnná biela

Round grain rice
Ryža guľatozrnná biela
Nie je skladom
100g0,19 EUR
1kg1,90 EUR
Nie je skladom

Popis

Ryža siata je bylina z rodu ryža, pôvodom z tropickej a subtropickej juhovýchodnej Ázie. Jej kultúrne odrody patria k najdôležitejším obilninám sveta. Dnes poznáme vyše 10 000 kultivarov ryže siatej. Horské odrody pestované na terasovitých políčkach sú me

Viac o produkte

Ryža je najrozšírenejšou obilninou na celom svete – je hlavnou potravinou pre polovicu svetovej populácie. Pravdepodobne bola objavená pred tisícročiami na horských planinách pod štítmi Himalájí.

Zaujímavé je zamyslieť sa nad historickým pôvod slova ryža - nemecky reis, anglicky rice. Všetky výrazy slova ryža sú pravdepodobné zo slova stredovekej latinčiny risum. Predpokladá sa, že risum vzniklo zo staro-latinského oriza, ktoré bolo odvodené zo starogréckeho výrazu óryza, óryza pochádza zo staro-perzského slova vrizey, ktoré vzniklo pravdepodobne až zo staroindického vrihi.

Príprava / Použitie

Ryžu pred prípravou treba poriadne prepláchnuť, aby sme ju zbavili nečistôt a prebytočného škrobu. V hrnci rozpálime olej a chvíľu na ňom ryžu restujeme, pridáme 1 a ½ násobok vody, osolíme a dusíme približne 15 až 20 minút. Potom ju necháme dôjsť pod pokrievkou ešte aspoň 10 minút. Guľatozrnná ryža sa najčastejšie používa na rizoto, alebo ryžovú kašu či puding. V našich končinách je obľúbenou prílohou.

Recept

Cviklové rizoto
Potrebujeme 1 hrnček guľatozrnnej ryže, 2 cvikle, cca 1,5 l zeleninového vývaru, červenú cibuľa, 0,5 hrnčeka bieleho vína, vetvičku rozmarínu, soľ, korenie, maslo, olivový olej. Cibuľu pokrájame na drobno a osmažíme dozlatista na olivovom oleji. Pridáme už uvarené a nakrájané cvikle na malé kúsky. Po chvíli pridáme ryžu a pražíme spolu s cibuľou a cviklou. Pridáme víno a varíme pokým sa neodparí. Ďalej pridáme nasekaný rozmarín a horúci vývar po 1 až 2 naberačkách. Miešame a pridávame vývar vždy, keď sa vyparí. Keď je už ryža uvarená, dochutíme soľou a korením podľa chuti. Pridáme ešte maslo, aby bolo rizoto krémovejšie, premiešame a necháme postáť, aby sa prepojili všetky chute. Zdroj: wikipedia, organicfacts.net, redvelvetcooking.com

Zloženie

Ryža guľatozrnná

Alergény

ALERGÉNY sú v Zložení vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Krajina pôvodu

Taliansko

Nutričné hodnoty

Energia kJ/kcal1 520 kj / 360 kcal
Tuky (g)0,66
z toho nasýtené mastné kyseliny (g)0,2
Sacharidy (g)78
z toho cukry (g)0,1
Bielkoviny (g)9,7
Soľ (g)0,7
PLU 4191

Skladovanie

Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Distribútor

U Vážky (Tarun, s.r.o., Hviezdna 2, 821 06 Bratislava)
Nie je skladom
1,58 EUR bez DPH
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povoliť všetkoNepovoľovať cookies