Môžeme podávať ako prílohu, do šalátov, rozmixovať na kašu, vyrobiť si sójové mlieko.
Vo forme sójovej múky sa hodí na zahustenie omáčok a polievok.
Sója je strukovina pochádzajúca z Východnej Ázie a patrí medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny.
Do Ameriky a Európy sa dostala v 18. storočí. Najväčšími producentmi sú USA a Argentína.
Stará čínska legenda hovorí o 999 jedlách zo sóje, z ktorých každé je iné.
V Ázijských krajinách je tradičný spôsob konzumácie sóje fermentovanej.
Sójové bôby sú bohatým zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín (36 - 56% v suchom zrne),
sú tiež zdrojom vlákniny, uhľohydrátov a mastných kyselín, najmä nenasýtených.
Obsahuje vitamíny K1, B1 ( tiamín) , kyselinu listovú a fytovú, a tiež minerály - meď, mangán, fosfor.
Sójové bôby majú vyšší obsah izoflavonoidov ako ostatné potraviny.
Sú to rastlinné fytoestrogény, ktoré pomáhajú regulovať hormonálnu rovnováhu v organizme žien v menopauze a pôsobia ako antioxidant.
Zároveň však môžu u citlivých jedincov znižovať činnosť štítnej žľazy.
Sója stále zostáva kontroverznou potravinou. Niektorí chvália jej pozitívne účinky na zdravie, kým iní tvrdia, že sója môže nášmu zdraviu škodiť. Výskumy a diskusie naďalej pokračujú.
Väčšina aktuálnych štúdií považuje primeranú konzumáciu celých a fermentovaných sójových bôbov za bezpečnú a zdraviu prospešnú pre väčšinu ľudí.
Podstatné však je konzumovať zásadne sóju GMO free, čiže geneticky nemodifikovanú.
Sójové bôby je potrebné pred varením namáčať vo vode minimálne 12-16 hodín.
Vodu zlejeme, bôby zalejeme asi trojnásobným objemom vody a varíme 2 hodiny.
Sójové mlieko
100g SÓJOVÝCH bôbov namočíme do vody na 1 hodinu.
Vodu zlejeme, SÓJU zalejeme trochou čistej vody a rozmixujeme na kašu.
Kašu rozriedime vodou na hustotu mlieka a za stáleho miešania varíme na miernom plameni 10 minút.
Vytvárajúcu sa penu odstránime.
Po uvarení precedíme cez husté sitko, prípadne gázu a môžeme používať namiesto klasického mlieka.
Na pitie môžeme mlieko upraviť pridaním štipky soli, vanilky a agáve sirupu.
Sójovú drvinu čo zostala po precedení môžeme použiť na prípravu kaše alebo nátierok.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
SÓJOVÉ bôby (GMO free).