Konopné semienka poskytujú komplexné rastlinné bielkoviny, sú tiež dobrým zdrojom nerozpustnej vlákniny, zdravých tukov, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tuky sú zložené najmä z polynenasýtených mastných kyselín. Pomer omega 6 a omega 3 mastných kyselín je ideálny, 3:1. Z minerálov majú dobré zastúpenie najmä horčík a železo, z vitamínov sú to najmä vitamíny skupiny B a vitamín E.
Konzumácia konopných semienok pozitívne vplýva na imunitný systém, pomáha znížovať krvný tlak, a LDL cholesterol, upravuje triglyceridy a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v krvi.
Z konopných semienok sa lisuje výživný olej, vyrába sa múka a konopný proteín.
Olej z týchto semien sa vo veľkej miere používa v kozmetických výrobkoch a prípravkoch na starostlivosť o pleť.
Má upokojujúce účinky pri rôznych kožných problémoch ako sú dermatitída, ekzém, zápal kože, psoriáza a iné.
Dôležitosť konope v minulosti potvrdzuje fakt, že prví osadníci amerických kolónií ju priviezli so sebou. Konopný priemysel zažil práve v Amerike nebývalý rozmach. Už v tých časoch fungovala recyklácia, konopné oblečenie a lodné plachty sa menili na papier. Americkí prezidenti George Washington a Thomas Jefferson boli sami dlhoročnými pestovateľmi konope.
Konopa siata je odolná rastlina, dokáže rásť v každom ekosystéme na svete. Nevyžaduje žiadne pesticídy a dokonca prirodzene potláča burinu.
Konopné semienka sú vhodné na priamu konzumáciu, pridávajú sa do vločiek, müsli a smoothies, dokonca aj do zmrzliny. Môžeme nimi posypať šaláty, cestoviny, alebo vyrobiť pesto či rastlinné mlieko.
Konopné pesto
Rozmixujeme spolu štvrť šálky lúpaných konopných semienok, štvrť šálky KEŠU orechov, prípadne môžeme pridať aj slnečnicové semienka, hrsť bazalkových listov, 2 lyžice lahôdkového droždia alebo PARMEZÁNU, štvrť šálky oleja (konopného alebo olivového), soľ a korenie.
Ideálne pesto na cestoviny.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Konopné semienka lúpané.