V súčasnosti je špalda považovaná za zdravšiu alternatívu šľachtenej pšenice s vyšším podielom bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a vlákniny.
Má jemnú orieškovú chuť, nižší glykemický index a je ľahko stráviteľná. Aj napriek vyššiemu obsahu lepku ju vie náš organizmus lepšie stráviť ako pšenicu, nie je však vhodná pre celiatikov. Obsah jednoduchých cukrov je nižší ako u pšenice.
Vláknina špaldy podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.
Špalda je výborným zdrojom vitamínov skupiny B a z minerálov obsahuje hlavne vápnik, fosfor a draslík.
Môžete si z nich pripraviť raňajkovú kašu, müsli.
Keď ich pomeliete, môžete ich použiť ako náhradu špaldovej múky pri pečení.
Svojou štruktúrou pripomíajú vločky ražné či jačmenné, nie sú však také jemné ako ovsené.
Musíte ich nechať nasiaknuť vodou, mliekom alebo jogurtom dlhšie než bežné ovsené vločky.
ŠPALDOVÉ vločky.