Výborne dochutí nátierky, polievky, omáčky, cestoviny, vegánske syry, ale aj zeleninové šaláty.
Nazýva sa aj neaktívne droždie alebo nutričné kvasnice.
Vyrába sa na substráte bohatom na cukry, napríklad melasa.
Kvasinky Saccharomyces cerevisiae sa nechajú niekoľko dní premnožiť, potom sa zmes suší do podoby jemných vločiek a pri sušení zľahka ohrieva na teplotu mierne prevyšujúcu 40 °C, aby sa droždie deaktivovalo.
Poznáme dva druhy lahôdkového droždia:
Tebi so sladom, ktorý sa do droždia pridáva. Slad sa najčastejšie vyrába z jačmeňa, tento druh droždia obsahuje lepok.
Tebi bez sladu má výraznejšiu chuť droždia.
Tebi predstavuje skvelý zdroj bielkovín a vitamínov skupiny B, vrátane B12.
Je ideálnym dochucovadlom pre vegetariánov, vegánov či športovcov. Lahôdkové droždie je vhodné aj pre deti od 1 roka.
Lahôdkové droždie pridávajte pomaly po malých lyžičkách, kým si nezvyknete na jeho špecifickú chuť.
Samo o sebe je dosť slané, dajte si pozor na presolenie vášho pokrmu.
Vajíčková nátierka
Na olivovom oleji (2 lyžice) opražíme do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, následne pridáme 3 VAJÍČKA a premiešame.
Pridáme čerstvé bylinky podľa chuti, soľ a 2 lyžice droždia Tebi.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Sušené kvasnice bez sladu.