Tigrie orechy boli jednou z prvých plodín pestovaných v Egypte. Využívali sa ako potravina, ale aj na medicínske účely. Do Európy sa zemné mandle dostali príchodom Arabov, dnes sa pestujú napríklad v okolí Valencie. Rastlina patrí medzi trávy, tvorí jedlé podzemné hľuzy sladkej chuti. Tým, že chuť pripomína chuť mandlí, dostala táto hľuza názov zemná mandľa. Existujú tri hlavné druhy – čierne, hnedé a žlté. Nutričný profil sa jemne líši v závislosti od druhu.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny (10-24%), hlavne tej nerozpustnej, môžu orechy prispievať k zlepšeniu trávenia a regulovať hladinu cukrov v krvi. Látky v tigrích orechoch pôsobia ako probiotiká a podporujú tvorbu dobrých baktérií, ktoré udržujú naše črevá v kondícii.
K tradičným produktom patria sušené hľuzy, ktoré sa pred podávaním namočia na niekoľko hodín aby zmäkli.
Z hľúz sa lisuje olej, vyrába sa bezlepková múka.
V Španielsku je sladké "mlieko“ zo zemných mandlí tradičným a populárnym nápojom, pripravuje sa z neho aj vegánsky jogurt a zmrzlina.
Pred priamou konzumáciou orechy na niekoľko hodín namočíme do vody aby zmäkli.
Tým sa zároveň zvýši hladina antioxidantov a zníži obsah antinutrientov, ktoré znižujú vstrebávanie živín.
"Horchata de chufa" - mlieko z tigrích orechov
Jednu šálku TIGRÍCH ORECHOV namočíme cez noc do vody, ďalší deň scedíme a prepláchneme.
Rozmixujeme so 4 šálkami vody a precedíme cez sitko alebo gázu.
V lete podávame dobre vychladené, v zime teplé so štipkou škorice a vanilky.
V chladničke vydrží maximálne 3 dni.
Nepoužitú dužinu môžeme usušiť, bude sa hodiť do cereálií či pečenia.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO TIGRIE orechy.