Maté pomáha aktivizovať centrálny nervový systém, znižovať únavu, zlepšuje pamäť, prospieva po intenzívnom opaľovaní, pri bolestiach hlavy a migréne, odstraňuje poruchy spánku, spomaľuje procesy starnutia, posilňuje srdce a celý kardiovaskulárny systém. Je účinný antioxidant obsahujúci polyfenoly, odbúrava toxické látky z tela, regeneruje pečeň, vyrovnáva hladinu cukru v krvi, stimuluje kôru nadobličiek, zlepšuje trávenie, lieči problémy zažívacieho traktu, zásobuje telo energiou a používa sa aj ako afrodiziakum.
Jezuitskí misionári sa snažili tento čaj pestovať. Zakladali prvé plantáže čaju maté a úspešne s ním obchodovali. Pomerne dlho im však trvalo, kým prišli na tajomstvo množenia rastliniek zo semien. Toto tajomstvo si potom úzkostlivo strážili.
Tvrdé semená cezmíny paraguajskej musia totiž najprv prejsť tráviacim traktom veľkozobých vtákov tukanov.
Tráviace šťavy leptajú a zoslabujú obaly semien a tie, až keď sa dostanú spolu s trusom von, sú schopné vyklíčiť.
Ako prvé si jezuiti všimli, že maté znižuje účinky pitia silného alkoholu chicha, ktorí si domorodci pripravovali skvasením plodov karobových stromov. Vďaka jezuitom sa pitie maté rozšírilo pomedzi všetky spoločenské vrstvy.
Originálne sa podáva v kalabase, ktorá dodáva čaju maté špecifickú chuť a pije sa zo slamky zvanej bombilla.
Chuť je zemitá, trávnatá alebo drevitá s tónmi ovocia.
Silné maté: Maté nasype do 1/4 objemu kalabasy a 3/4 dolejte 80°C teplou vodou.
Jemnejšie maté: 2-3 čajové lyžičky maté zalejeme 80°C teplou vodou a pijeme také horúce, ako sa len dá.
Potom Maté zalejeme ešte niekoľkokrát, kým lístočky nevychladnú.
Môžeme zaliať 5-6 krát podľa chuti.
Zelené maté 71%, citrónová tráva 10%, pomarančová kôra, citrónová kôra 4%, prírodná vôňa.