Mungo sa používa najmä na prípravu kari, do polievok, tiež do šalátov.
Na varenie môžeme použiť aj jemne naklíčené mungo.
Klíčky konzumujeme samostatne, alebo sa pridávajú do šalátov či ázijských jedál.
Mungo je najmenším druhom fazule, chuťou pripomínajúca zelený hrášok.
Je vynikajúcim zdrojom živín, vitamínov a minerálov.
Vďaka svojmu zloženiu má mungo antioxidačné, protizápalové účinky, pomáha udržiavať hladinu cukru, optimalizovať trávenie, znižovať krvný tlak a tiež udržiavať zdravé funkcie mozgu.
Má chladivé účinky na telo.
Klíčením sa menia výživové hodnoty - má nižší obsah kalórií, viac voľných aminokyselín a antioxidantov.
Dôležité je, že klíčením klesá hodnota kyseliny fytovej, ktorá je antinutrient a znižuje vstrebávanie minerálov.
V ajurvéde sa využíva prášok z Mungo fazule na prípravu pleťovej masky (zmiešaním s vodou), ktorá detoxikuje a vyživuje pleť.
Jednoduchá polievka sa podáva na zlepšenie trávenia a hydratáciu pokožky.
Z čerstvých koreňov sa pripravuje povzbudzujúci nápoj.
Ak chceme Mungo variť, namočíme ho na noc do vody, pred varením vodu zlejeme a varíme asi 20 minút v čistej vode do mäkka.
Nakličovanie Mungo:
Mungo fazuľky opláchneme a namočíme cez noc.
Vodu zlejeme, fazuľky poriadne prepláchneme a necháme v pohári alebo na sitku klíčiť.
Ráno a večer ich prepláchneme vodou aby nevyschli a necháme klíčiť ďalej.
Už na druhý deň sa môžu konzumovať.
Kari z BIO Mungo fazule
Cibuľu nakrájame nadrobno a krátko pečieme na panvici na oleji spolu s postrúhaným kúskom čerstvého zázvoru, pridáme 1 až 2 strúčiky pretlačeného cesnaku.
Prisypeme lyžičku kurkumy, rímskej rasce a koriandra a približne minútu opečieme.
Pridáme vopred namočenú mungo fazuľu, trochu kokosového mlieka, premiešame a zakryjeme.
Kari varíme cca 20-30 minút, kým fazuľka zmäkne.
Môžeme pridať aj nadrobno nakrájaný zemiak a paradajku.
Postupne podľa hustoty prilievame kokosové mlieko, približne 300ml.
Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, čerstvým koriandrom a podávame s basmati ryžou.
Jedlo môžeme posypať mungo klíčkami.
BIO Fazuľa Mungo.