Pohánka pochádza z juhozápadnej Číny, z oblasti Himalájí.
Do strednej Európy sa dostala cez Rusko a Ukrajinu.
Pestuje sa ako potravina, krmovina, medonosná rastlina a liečivo.
Je prírodným zdrojom rutínu.
Obsah proteínu je nižší, ale vďaka vyváženému pomeru aminokyselín je proteín veľmi kvalitný.
V porovnaní s ryžou a pšenicou je pohánka bohatšia na minerály a antioxidanty.
Hovorí sa, že pohánka svoj názov získala počas nájazdov pohanských Saracénov a Tatárov, ktorí rozšírili jej semienka do Európy.
Pohánku prepláchneme studenou vodou.
Pri varení dodržiavame presné dávkovanie vody, aby sme nemuseli zlievať vodu (stratí rutín).
Na 1 diel pohánky pridáme 1,5 dielu vody, trochu soli a lyžicu oleja.
Privedieme do varu, povaríme 2-3 minúty, vypneme a necháme dôjsť pod pokrievkou.
Ak chceme zachovať maximum živín, pohánku len zalejeme studenou vodou a necháme 4 hodiny odstáť, alebo ju zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť na 1 až 2 hodiny.
Pohánková kaša
Pohánku namočíme do studenej vody najlepšie na noc, alebo do vriacej vody na hodinu.
Namočenú pohánku rozmixujeme spolu s vodou, v ktorej bola namočená, alebo s rastlinným mliekom či šťavou z ovocia.
Pridáme ovocie, orechy, semienka a ostatné suroviny podľa chuti.
Dosladíme.
BIO Pohánka lúpaná.