Slzovka obyčajná, nazývaná tiež Jóbove slzy alebo biela perla východu, je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na svete.
Pochádza z juhovýchodnej Ázie, bola dôležitou súčasťou stravy v starom Egypte, Palestíne či v Grécku.
Táto bezlepková obilnina sa používa nielen ako potravina, ale aj v tradičnom liečiteľstve.
Podľa tradičnej čínskej medicíny má slzovka silné čistiace účinky a pomáha pri detoxikáciu organizmu.
Podporuje funkciu sleziny, odstraňuje hlieny a vlhkosť z organizmu, zvyšuje imunitu, pomáha pri žalúdočnej a črevnej slabosti.
Semená slzovky obsahujú škrob, bielkoviny a tuk.
Má vysoký obsah najmä betakaroténu, vitamínov skupiny B a vitamínu C. Obsahuje tiež minerály, hlavne draslík, vápnik, horčík, železo, meď, mangán, fosfor a zinok.
Semená slzovky svojim tvarom pripomínajú slzu.
Nazvali ju podľa utrpenia biblického Jóba. Môžeme sa stretnúť aj s názvom Dávidove či Ježišove slzy.
V minulosti zo semien slzovky vyrábali šperky a v kláštoroch ružence.
Hovorí sa, že takýto ruženec vlastnil aj pápež Ján Pavol II.
Slzovku prepláchneme a namočíme aspoň na 1 hodinu, ideálne cez noc.
Varíme cca 25 - 30 minút.
Ak kombinujme s inou obilninou, napríklad ryžou, kuskusom či bulgurom, pridávame maximálne 1/3 slzovky do celkového množstva.
Raňajková kaša
Potrebujeme: 1/2 šálky slzovky, 1/2 šálky ryže natural a 8 šálok vody.
Príprava: Ryžu a slzovku dôkladne prepláchneme a namočíme do 8 šálok vody minimálne na 4 hodiny, najlepšie cez noc.
Nalejeme do hrnca, privedieme k varu a prikryté varíme cca 1 hodinu, alebo až kým zrná vodu úplne nenasiaknu a sú mäkké.
Môžeme podávať na slano alebo sladko.
100% Slzovka obyčajná (Coix lacryma-jobi).