Naše bratislavské Rožky od firmy FantastiCo sú chránené označením Zaručená Tradičná Špecialita.
EÚ registruje konkrétny výrobok v krajine, kde je jeho výroba preukázateľne lokálnou tradíciou.
Registrujúcim subjektom pre Bratislavské Rožky je Cech pekárov a cukrárov západného Slovenska.
Príbeh o Bratislavských rožkoch začal sa koncom 16. storočia, keď sa objavili prvé záznamy z vtedajšieho Pressburgu o predaji pečiva plneného makom alebo orechmi.
Prvá zmienka o Bratislavskom rožku pochádza z roku 1876, keď mestské noviny priniesli článok o vynikajúcich „rožtekoch“.
Avšak už v roku 1785 ich podľa cechu predávalo pekárstvo U Scheuermanna pri Hlavnom námestí v Bratislave.
Z tohto obdobia pochádza aj dodnes zachovaná receptúra na ich prípravu.
Vo FantastiCo pečú Bratislavské rožky tradične, poctivo, s láskou a radosťou.
Bez certifikácie nie je možné uvádzať na trh žiadny výrobok pod názvom Bratislavské Rožky a musia sa pri ich výrobe dodržiavať presné postupy.
Receptúra cesta musí obsahovať najmenej 30% tuku alebo masla na množstvo múky
Náplň môže byť len maková, alebo orechová a musí jej byť minimálne 40% z hmotnosti výrobku.
Rožok s makovou náplňou má mať tvar podkovičky a rožok s orechovou náplňou tvar písmena „C”.
Povrch rožkov musí byť lesklý a mramorovaný.
Vhodné na priamu konzumáciu.