Čakanku pestovali už starí Egypťania a dnes je rozšírená aj v našich končinách, nájdeme ju popri cestách, na suchších pasienkoch a medziach.
Na Slovensku bola obľúbená najmä u pastierov. Podľa otvárania jej kvetu a podľa polohy slnka na oblohe vraj určovali čas.
Koreň čakanky sa zbiera v septembri a októbri. Po umytí sa korene rozrežú na 15 cm kúsky, následne sa sušia, melú a pražia. Pražením sa inulín a iné prítomné cukry karamelizujú, čím dávajú koreňu tmavohnedé sfarbenie. Vznikne káve podobný nápoj, ktorého aróma znamená pre mnohých detstvo.
Už od 17. storočia čakankové korene slúžili ako surovina k výrobe kávoviny. Význam čakanky značne vzrástol začiatkom 19. storočia v dobe napoleonských vojen, kedy bol silne obmedzený dovoz kávy do Európy.
Používame na prípravu teplého nápoja, môžeme pridať do dezertov a koláčov.
2 kávové lyžičky extraktu zalejte v šálke horúcou vodou alebo mliekom a zamiešajte.
Podľa chuti oslaďte.
100% čakankový koreň.