Karob pochádza zo Stredného východu, odtiaľ sa rozšíril do mnohých teplých oblastí na svete.
Udomácnil sa v Španielsku, Grécku i Taliansku.
Samotné slovo karob pochádza z aramejčiny a znamená roh, podľa tvaru strukov.
Poznáme ho i ako svätojánsky chlebík. S chlebom nemá nič spoločné, legenda hovorí, že počas svojho asketického pobytu v púšti sa luskami z rohovníka živil svätý Ján Krstiteľ.
Karob mu dodával energiu a pomáhal prežiť na jeho 40-dňovej púti.
Vďaka sladkastej chuti je vhodný pri pečení koláčov, príprave raw dezertov či varení plniek a pudingov.
Môžete ho pridať do všetkých pokrmov, do ktorých by ste pridali kakao.
Karobová čokoláda
Potrebujeme: 2 PL kokosového oleja, 1 PL kakaového masla, 2 PL agáve, 4 PL karobu
Postup: Kokosový olej rozpustíme a pridáme doň maslo.
Ostatné suroviny pridávame pomaly, kým nevznikne hustejšia čokoláda.
Ak by bola veľmi hustá, pridajte viac kakaového masla.
Hmotu prelejte do formičiek, ktoré necháte v mrazničke.
Potom čokoládu uchovávajte len v chladničke, aby sa dala hneď jesť.
100% BIO karobový prášok.