Používame ju rovnako ako bežnú soľ, ako dochucovadlo na osolenie pokrmov.
Vhodná je však aj do kúpeľov, na výrobu pleťových masiek, peelingu alebo ako dekorácia vďaka svojej farebnosti.
Himalájska soľ , nazývaná aj „soľou života“ je považovaná za najčistejší druh soli.
V súčasnosti sa ťaží v horských oblastiach Pakistanu. Nespracovaná himalájska soľ má podobu kúskov horniny charakteristickej ružovej farby. Pri ťažbe sa nepoužívajú žiadne mechanické zariadenia, ani trhaviny. Ťaží sa ručne, následne sa ručne drví, premyje a suší na slnku.
Podľa hrúbky drvenia poznáme buď soľ hrubozrnnú alebo jemnú.
Himalájska soľ na rozdiel od bežnej soli obsahuje viac ako 80 rôznych stopových minerálov, ktoré tvoria cca 2% jej obsahu.
Táto soľ vznikala v oblasti dnešných Himálají pomalým odparovaním plytkého mora.
Následným pohybom zemských vrstiev sa soľné ložiská dostali hlboko pod povrch, soľ bola ukrytá pod zemou a izolovaná od okolia a ľudskej činnosti.
Alexander Macedónsky prikázal, aby ju privážali na slonoch cez hrebene indických hôr kráľovským rodinám a vtedajším aristokratom.
V minulosti bola táto soľ v Európe nazývaná kráľovskou soľou, pretože bola vyhradená len pre členov kráľovskej rodiny.
Nerafinovaná prírodná Himalájska soľ ružová.
Bez umelých prísad, chemického fluóru a jódu.