Vďaka šetrnému spracovaniu sa v repkovom oleji zachovaná väčšina prospešných látok – vrátane vitamínov, antioxidantov a v neposlednom rade nenasýtených mastných kyselín. Ide však o náročný postup, počas ktorého sa nevyprodukuje také množstvo oleja ako pri rafinácii. To je dôvod, prečo je cena nerafinovaných olejov o čosi vyššia. Zároveň dnešný repkový olej už nemusí čeliť takým zlým kritikám ako v minulosti, kedy sa v ňom nachádzal vysoký obsah dieteticky nevhodnej kyseliny erukovej. To sa však úspešným vyšľachtením „bezerukovej repky“ olejnej v 70. rokoch 20. storočia stalo minulosťou.V súčasnosti je tak repkový olej vďaka svojmu priaznivému zloženiu mastných kyselín považovaný za jeden z nutrične najvýhodnejších.
Olej je vhodný na pravidelnú konzumáciu, do studenej aj teplej kuchyne. Nie je však vhodný na prípravu majonézy a dlhé pečenie či vyprážanie. Tu siahnime skôr po slnečnicovom oleji. Repkový olej sa neodporúča zohrievať nad 180°C, taktiež je nevhodný na fritovanie. Výborne sa však hodí do nátierok či šalátov, kde zvýrazňuje arómu byliniek a zeleniny.