Xylitol chráni zuby pred zubným kazom, pretože baktérie nachádzajúce sa v ústnej dutine ho nie sú schopné metabolizovať, takže v ústach nevzniká kyslé prostredie zodpovedné za narúšanie zubnej skloviny.
Využíva sa pri výrobe produktov dentálnej hygieny, žuvačiek a cukríkov.
Vhodný na sladenie nápojov, pri varení a pečení.
Xylitol nezabezpečuje vhodnú pôdu pre kvasinky, nie je teda vhodný na prípravu kysnutého cesta.
Kakaové palacinky
Potrebujeme: 4 vajcia, štipka soli, 2 PL xylitolu, 5 PL strúhaného kokosu, 2 PL kakaa.
Postup: Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli, postupne pridávame za stáleho miešania žĺtky, kakao, xylitol a kokos.
Zo vzniknutej peny na teflónovej panvici krátko opečieme palacinky z oboch strán.
Xylitol (brezový cukor).