Cukrová trstina je rastlina vysoká 1,5 až 5 metrov, podobná bambusu.
Dozretá trstina sa pokosí, ihneď pomelie a získava sa z nej sladká šťava. Zo suchej drti sa vyrába ekologické palivo, ktoré sa používa ako zdroj energie pri výrobe cukru. Po odstránení nečistôt sa šťava zahustí odparením.
Zo vzniknutého hustého sirupu sa kryštalizáciou získava cukor v troch fázach.
Pri prvej kryštalizácii sa oddeľuje svetlejší cukor, pri druhej tmavší a pri tretej najtmavší, ktorý je najbohatší na melasu.
Čím viac melasy cukor obsahuje, tým je tmavší.
Demerara je produktom prvej kryštalizácie, pri výrobe nie sú použité žiadne chemické látky a neprechádza procesom rafinácie.
Glykemický index je porovnateľný s bielym rafinovaným cukrom, len o máličko nižší.
Na osladenie nápojov a pokrmov, pri pečení a varení.
Tento druh je ideálny na prípravu karamelizovaného ovocia a obľúbeného dezertu creme brulee. Väčšie zrná zostávajú chrumkavé dokonca aj po upečení.
Creme brulee
Potrebujeme: 2 vajcia, 6 vaječných žĺtkov, 100 g trstinového cukru Demerara, 700 ml šľahačky, 1 ČL mletej vanilky, 1 ČL pomarančového likéru alebo iného extraktu pomaranča.
Postup:
Predhrejte rúru na 150°C.
Vyšľahajte vajcia s vaječnými žĺtkami, pridajte cukor a miešajte malými otáčkami.
Medzitým si v menšom hrnci ohrievajte šľahačku, kým nebude horúca, ale nesmie sa variť.
Šľahačku pomaly pridávajte do zmesi a mixujte na malých otáčkach. Pridajte vanilku a pomarančový likér.
Zmes prelejte do malých nádobiek tak, aby neboli úplne plné.
Premiestnite nádobky na pekáč pomaly a podlejte ich horúcou vodou.
Pečte cca 35 minút.
Nádobky vyberte z horúceho kúpeľu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Následne dajte do chladničky kým úplne neochladnú.
Pred podávaním nasypte cukor na vrch creme brulee a skaramelizujte Demerara cukor po celej šírke pomocou flambovacej kuchynskej pištole.
Prírodný trstinový cukor.