Základom výroby je mušt, ktorý sa opatrne prehreje, pomaly sa koncentruje. Výsledkom tohto dlhotrvajúceho procesu je tmavohnedý sirup, do ktorého sa pridá určité množstvo starého vínneho octu, aby sa rozbehlo kvasenie. Kým prebehnú dva kvasné procesy, ubehnú asi tri roky. Najprv dochádza k alkoholovému kvaseniu, pri ktorom sa cukor obsiahnutý v mušte premení na alkohol. V druhej fáze premenia octové baktérie alkohol na ocot. Tento mladý ocot sa potom necháva zrieť, aby sa rozvinula jeho aróma. Dôležitú rolu v procese zrenia hrá drevo sudov. Mladý ocot zreje obvykle vo veľkých sudoch z morušového dreva, sudy na zrelší ocot bývajú z gaštanového a čerešňového dreva a najmenšie sudy na najvyzretejšie octy sú z jaseňa a dubu.
V Taliansku sa kvalitné balsamico pije i ako aperitív a to hlavne pri slávnostných príležitostiach.
Hodí sa na dochutenie šalátov, paradajok, čakanky, rukoly, syrov, mäsa, rýb, omáčky, rizota, zemiakov, cestovín, prívarkov alebo nátierok.
Používa sa tiež v kombinácii s ovocím alebo zmrzlinou.
Tip: Zdravý balzamikový nápoj.
Prečistí a naštartuje vaše telo.
1 ČL balzamikového octu zmiešajte s 2,5 dcl vody a vypite ráno na prázdny žalúdok.
Pavlova torta
Potrebujeme: 4 BIELKA, 1 šálka trstinového cukru, 2 ČL octu, 1 PL kukuričného škrobu.
Na náplň: 250 ml šľahačkovej SMOTANY, 1 PL trstinového cukru – múčka, maliny, čučoriedky a jahody na zdobenie, balzamikový ocot na zdobenie.
Postup: Rúru predhrejeme na 200°C.
BIELKA vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor. Sneh šľaháme, kým sa cukor úplne rozpustí. Primiešame ocot a kukuričný škrob.
Na papier na pečenie vylejeme hmotu 2x v tvare kruhu.
Korpusy v tvare kruhu pečieme naraz alebo osobitne podľa toho, akú máme rúru. Pozor, korpusy rastú do šírky.
Korpusy vložíme do rúry a teplotu stiahneme na 150°C. Pečieme cca 40 minút.
Korpusy sú krehké, preto ich prekladáme opatrne.
SMOTANU vyšľaháme na šľahačku, polovicu z nej nanesieme na prvý korpus, na to rozložíme ovocie a pokvapkáme balzamikom.
Potom prekryjeme druhým korpusom a vrch znova ozdobíme ovocím a balzamikom.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Ocot kvasný vínny, koncentrovaný hroznový mušt, antioxidant: DISIRIČITAN draselný, farbivo: amoniakový sulfitový karamel. Kyslosť minimálne 6%.
Mierny zákal nie je závadou.