Ochucujeme ním teplé aj studené jedlá, ryžu či šaláty.
Môže sa aj piť zriedený vodou.
Jesť sa však dajú aj celé umeboshi. Japonci ich jedia hlavne s ryžou. Malé plody potláčajú nevoľnosť.
V skutočnosti nejde o ocot, pretože namiesto kyseliny octovej obsahuje kyselinu citrónovú.
Je to slano kyslá šťava vytekajúca z plodov umeboshi má krásne fialovočervenú farbu.
Umeboshi, japonské slivky, so sladkým slovenským ovocím nemajú veľa spoločného.
Zbierajú sa ešte nezrelé. Najprv sa sušia na slnku, potom sa naložia do sudov so soľou a listami Shiso a nechajú sa kvasiť (fermentovať) minimálne šesť mesiacov, niektoré dokonca 7-10 rokov.
Robí sa to hlavne kvôli slanokyslému octu ume. Je veľmi prospešný nášmu zdraviu.
V porovnaní s inými typmi octu, je umeocot lepším zdrojom fenolov, ktoré pôsobia ako antioxidanty a pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Dávajte pozor koľko umeoctu použijete a či už váš pokrm obsahuje soľ.
Často na dodanie slanej chuti postačí samotný ocot.
Ume slivkový ocot 61% (ume slivka 80%, morská soľ 20%), Shiso listy, morská soľ.