Pri šetrnej výrobe octu sa nesírené víno vyleje do drevených sudov. Pri kvasnom procese sa na povrchu vďaka octovým baktériám vytvorí hustý lepkavý povlak a všetok alkohol z vína sa premení na kyselinu octovú. V takto vyrobenom octe sú zachované všetky látky, ktoré víno obsahovalo. Tento proces trvá 2-3 mesiace. Následne sa ocot prefiltruje a uloží do chladu.
Vínny ocot podporuje tvorbu tráviacich enzýmov, pomáha liečiť zápaly hrdla a tráviace problémy, octové zábaly znižujú horúčku.
Ocot vyniká jemnou chuťou a vôňou po bielom víne.
Výborne sa hodí do čerstvých šalátov, k rybám a plodom mora.
Využijete ho pri dochucovaní omáčok a polievok, na prípravu domácej majonézy.
Ocot z bieleho vína sa hodí k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty.
Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí.
Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky alebo na výrobu domácej majonézy.
Vínny ocot kvasný (obsahuje SYRIČITANY). Kyslosť 6%.
Mierny zákal nie je závadou.