Portugalci priviezli cukrovú trstinu do Brazílie, svojej kolónie, približne pred 500 rokmi.
Dnes je Brazília druhým najväčším svetovým producentom tejto plodiny, prvenstvo prebrala v roku 2019 India.
Cukrová trstina je rastlina vysoká 1,5 až 5 metrov, podobná bambusu. Dozretá trstina sa pokosí, ihneď pomelie a získava sa z nej sladká šťava, ktorá sa zahustí odparením. Hustý sirup sa ochladí a prejde procesom kryštalizácie. Následne sa nadbytočná vlhkosť a prípadné nečistoty odstránia v centrifuge.
Zvyšková melasa, ktorú cukor obsahuje, je zdrojom minerálov.
Môžete ho použiť rovnako ako klasický cukor.
Do pečenia, palaciniek, lievancov na ochutenie šľahačky alebo sladkých dezertov, na osladenie nápojov a koktailov.
Vďaka jemným kryštálom a svetlejšej farbe je veľmi vhodný na pečenie.
Hrnčeková bublanina
Ingrediencie suché: 2 hrnčeky špaldovej polohrubej múky, 1 a 1/2 hrnčeku trstinového cukru, 2 PL trstinového vanilkového cukru, 2 ČL kypriaceho prášku bez fosfátov
Ingrediencie mokré: 1 hrnček mlieka (môže byť aj rastlinné), 3 ks vajec, 1 hrnčeka repkového oleja, 2 PL teplej vody
Postup: Zmiešame zvlášť „suché“ a „mokré“ ingrediencie.
Do múčnej zmesi vlejeme mokrú a vymiešame vláčne cesto.
Plech vystelieme papierom na pečenie alebo dôkladne potrieme olejom.
Vylejeme cesto, poukladáme vykôstkované čerešne alebo iné sezónne ovocie a pečieme cca 30 minút pri teplote 170-180 C.
Po upečení môžeme posypať práškovým trstinovým cukrom.
TIP: Vajcia môžete nahradiť banánom, zrelým mangom alebo vopred namočenými drvenými ľanovými semienkami.
BIO Trstinový prírodný cukor.