Miazga sa zbiera od februára do apríla pomocou systému rúrok s vákuovou pumpou.
Pre najlepšiu kvalitu javorového sirupu sa musí spracovať v rovnaký deň ako je zozbieraná.
Keď sa už zahustí na javorový sirup, nasleduje filtrácia. Pred balením do fliaš ho výrobcovia sterilizujú prostredníctvom zahriatia na 82 stupňov Celzia.
Môžeme sa stretnúť s označením A, B, C a D.
Druh A sa vyznačuje jantárovou farbou, sladkou arómou a jemnou chuťou.
Druh B je tmavý a má silnú, intenzívnu chuť.
Ten tmavší s výraznou karamelizovanou chuťou je sirup stupňa C.
Najtmavší stupeň s výraznou karamelizovanou chuťou je stupeň D.
Jeho chuť sa podobá chuti orechov a medu, často sa v tejto kombinácii používa.
Osladiť ním môžete palacinky, lievance, wafle, ovsenú kašu, vločky, müsli, koláčové cesto, alebo ho môžete použiť ako sladidlo nápojov.
Marináda na lososa
Zmiešame:
2 PL sójovej omáčky
1 PL javorového sirupu
1 ČL čierneho korenia
100% zahustená šťava z kmeňa cukrového javora.