Melasa sa používa nielen ako sladidlo, ale aj ako výživový doplnok pre vegánov, deti, seniorov a ľudí s diagnostikovanou anémiou.
Pri dlhodobom užívaní melasa podporuje tvorbu krviniek a funkciu obličiek vďaka pozitívnemu vplyvu na vyplavovanie odpadových látok.
Priaznivo vplýva aj na vlasy, prekyslenie a prispieva k celkovej regenerácii organizmu.
Ako výživový doplnok sa užíva najlepšie ráno nalačno.
Avšak dobrým trikom ako ju používať, je pridávať si ju s citrónom do vody.
Pri príprave pokrmov ju použijeme do omáčok a marinád, na prípravu pečiva či sušienok.
Je výborným dochucovadlom v orientálnej kuchyni.
Melasa je však veľmi výrazná, a preto nám stačí malé množstvo, no aj napriek tomu dokáže krásne zvýrazniť prirodzenú chuť pokrmu.
Melasový chlieb
Potrebujeme: 1 PL melasy, 200 g jogurtu, 100 ml mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL soli, 200 g dvojzrnkovej múky, 100 g ľubovoľnej celozrnnej múky, 50 g ovsených vločiek (môžu byť rozomleté, jemné alebo vo forme múky), orechy a semienka podľa vlastnej chuti.
Príprava: V mlieku a jogurte rozpustíme melasu a pomaly pridáme ostatné ingrediencie okrem semienok a orechov, tie pridáme nakoniec do hotovej hmoty.
Necháme chlebík nakvasiť a presunieme ho buď do pekárničky alebo do formy.
Pečieme na 180 °C približne 30 minút.
Trstinová melasa.