Miso pochádza z Japonska. Podľa starodávnej japonskej mytológie je miso dar od bohov. Miso sa radí medzi ostatné pokrmy tradičnej japonskej kuchyne. Je jednou z najdelikátnejších, všestranných a prospešných potravín na svete.
Tmavé miso má vyšší obsaho soli a nižší obsah sójových bôbov a baktérií KOJI, je slanšie ako miso svetlé. Toto miso sa musí fermentovať dlhšie (zvyčajne 2 až 3 roky) vo veľmi chladnom prostredí.
Tento staroveký produkt pochádza z ďalekého východu. Pri fermentačnom procese sa úplne rozložia sójové bôby a zrná obilnín na živiny, ktoré sú rýchlo a ľahko stráviteľné.
Miso konzumované aj v malom množstve významne ovplyvňuje výživnú hodnotu stravy. Pri procese fermentácie vzniká tiež značné množstvo enzýmov, ktoré pomáhajú tráviť zvyšnú potravu v žalúdku.
Vyrovnáva PH žalúdku a čriev, je zdrojom proteínu a obsahuje vysokokvalitný tuk.
Miso by sa nemalo zbytočne prevárať, preto si vývary na polievky či základ omáčok vždy najprv uvaríme a nakoniec ako dochucovadlo použijeme miso.
Je výborné ako základ pre zimné varenie. Jeho výdatnosť je kombinovaná so strukovinami, omáčkami, pečenými jedlami, zeleninou na pare a polievkami. Miso sa používa na zvýraznenie chutí vietnamských polievok ako miso polievka, pho či ramen a omáčok. Je veľmi slané, a preto si ho vždy vopred ochutnáme na lyžičke a po lyžičkách pridávame.
Ryžové cestoviny s hovädzím mäsom
Potrebujeme: 1 PL misa, 1 PL sójovej omáčky tamari, 1 ČL tahini, ryžové cestoviny, cuketa, červená paprika, 100 g hovädzieho mäsa, soľ, 4-farebné korenie v mlynčeku, 1 strúčik cesnaku, olivový olej.
Postup: Hovädzie mäso osolíme a okoreníme, sprudka opečieme na panvici. Na panvicu k mäsu položíme celý cesnak. Mäso opekáme cca 5 minút z každej strany ako steak.
Šťavu, ktorá vytiekla z mäsa spolu s vôňou cesnaku polievame počas opekania na mäso.
Po opečení mäso vyberieme a necháme odležať.
Takto by sme mali dosiahnuť menší steak v kvalite „medium rare“.
Na panvici, kde sme opekali mäso, opečieme cuketu a červenú papriku.
Počas opekania si pripravíme zálievku z misa, tahini a sójovej omáčky tamari.
Uvaríme cestoviny. Keď sú cestoviny a zelenina hotové, v jednej miske ich spojíme.
Na vrch poukladáme na plátky nakrájané hovädzie mäso a zalejeme miso zálievkou.