Miso pochádza z Japonska.
Podľa starodávnej japonskej mytológie je darom od bohov.
Radí sa medzi ostatné pokrmy tradičnej japonskej kuchyne a je jednou z najdelikátnejších, najvšestrannejších a najprospešnejších potravín na svete.
Pri fermentačnom procese sa úplne rozložia sójové bôby a zrná obilnín na živiny, ktoré sú rýchlo a ľahko stráviteľné.
Miso konzumované aj v malom množstve významne ovplyvňuje výživnú hodnotu stravy.
Pri procese fermentácie totiž vzniká značné množstvo enzýmov, ktoré pomáhajú tráviť potravu.
Miso sa používa na zvýraznenie chutí polievok ako miso polievka, pho či ramen a omáčok.
Je veľmi slané, nemalo by sa zbytočne prevárať.
Vývary, polievky či základ omáčok vždy najprv uvaríme a nakoniec pridáme miso ako dochucovadlo.
Glazovaná zelenina
Potrebujeme: 500 g mrkvy, 300 g stopkového zeleru, 1 PL GHI, 1 PL misa.
Postup: Zeleninu očistite a nakrájajte na silnejšie plátky.
Dajte panvicu, zalejte trochou vody a pridajte ghi.
Priveďte k varu a poduste, pokiaľ sa väčšina vody neodparí.
Vmiešajte miso pastu, rozmiešajte a nechajte dôjsť.
Ryža, voda, SÓJOVÉ BÔBY, morská soľ.