Sójová omáčka je skvelá k sushi, pridávame ju do polievok, marinád, šalátových zálievok, omáčok a do ázijských "stir-fry" pokrmov.
Sójová omáčka je považovaná za kráľovnú ázijskej kuchyne.
Popri základných štyroch chutiach (sladká, horká, slaná, kyslá), sa v Ázii počíta ešte chuť piata – umami. Označuje sa ako lahodná chuť zrelosti a zvýrazňuje chuť pokrmu.
Táto piata chuť je obsiahnutá vo fermentovaných výrobkoch – teda aj v sójovej omáčke.
Kedysi omáčka slúžila k uchovávaniu mäsa, a to kvôli veľkému obsahu soli.
Podľa povesti v dobách, kedy sa šíril na východ budhizmus, hľadali mnísi, ktorí boli vegetariáni, náhradu za dochucovaciu omáčku, ktorá obsahovala šťavu z mäsa.
Jedna z náhrad bola slaná pasta z fermentovaných sójových bôbov, ktorá sa časom vyvinula na sójovou omáčku, dnes známu na celom svete.
Voda, BIO SÓJOVÉ BÔBY 19%, BIO PŠENICA, morská soľ (12,2%), fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae).