Je súčasťou populárnych jedál, akými sú Hummus, Chalva či Baba ganoush.
Využíva sa v slaných ale aj sladkých pokrmoch, na prípravu nátierok, dipov, do koláčov alebo v kombinácii s medom ako dezert.
Ako dezert ju v Iraku a Iráne podávajú s datľovým sirupom, v Turecku zase so sirupom z granátových jabĺk na raňajky.
Tahini má jemne orieškovú chuť. V prípade alergií na orechy je dobrou náhradou za orechové maslá.
Prvé písomné záznamy o tahini sa našli v stredovekej arabskej kuchárskej knihe z 13. storčia.
Tahini bolo súčasťou receptu „Hummus kasa“.
Sezamová pasta je základnou potravinou v Stredomorí, na Blízkom Východe a v severnej Afrike.
S obľubou sa konzumuje v Ázii a na popularite získava tiež u nás v Európe.
Na pastu sa spracováva najmä biely sezam, ale môžeme sa stretnúť aj s tahini z čierneho sezamu.
Sezamová pasta je bohatá na esenciálne mastné kyseliny, nášmu telu poskytne rastlinné bielkoviny, vitamíny skupiny B a antioxidanty. Je jedným z najlepších rastlinných zdrojov vápnika. Obsahuje tiež meď, horčík, železo, selén a zinok.
Hummus
Do mixéru dáme predvarený cícer (250 g), šťavu z citróna (2 polievkové lyžice), TAHINI (40 g), 1 strúčik cesnaku, olivový olej (2 polievkové lyžice), mletú rascu (1/2 čajová lyžica), štipku soli.
Prilejeme 60 ml vody a dohladka rozmixujeme.
Hummus konzumuje hneď, v chladničke vydrží týždeň.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Mierne pražené lúpané SEZAMOVÉ semienka.